Hyra festlokal

Säteriet Svarthäll ståtar med anor från 1600-talet. På godset har funnits såväl gruvdrift som tegelbruk. Dagens manbyggnad är uppförd i början av 1800-talet och flankeras av två flyglar. Ekonomibyggnaderna från början av 1900-talet är byggda i U-form.
Spannmålsmagasinet var förr en viktig byggnad på gården. Här förvarades säd till mjöl, foder och utsäde. Ofta placerade man magasinet i närheten av manbyggnaden och synlig från denna. Svarthälls spannmålsmagasin är putsat och vitkalkat. Det är gårdens äldsta byggnad och ligger i blickfånget när man kör vägen fram genom allén. Det var när Sven-Eriks dotter skulle gifta sig som idén föddes. Man behövde en festlokal och det gamla magasinet bara stod där.
– Bröllopet blev så lyckat att jag började fundera på att omvandla magasinet till en mer permanent festlokal, säger Sven-Erik.
Sven-Erik och hans familj har lagt ned mycket arbete på detta projekt, men materialkostnaderna har inte varit så höga. Exteriören är sig lik, men
på insidan har det skett en del förändringar. Ett tredje våningsplan togs bort för att ge mer rymd åt den stora festsal som förlades till andra våningen. Som  um i rummet har man också infogat två toaletter och ett litet kök, något av ett måste vid den här sortens verksamhet. Trots förändringarna har det funnits en vilja att bevara byggnadens karaktär som betyder mycket för gårdsmiljön. Bland annat har man anlitat en smed för att återskapa de gamla fönstrens galler.
Bland gästerna har funnits bröllopssällskap, skolträffar, kräftskivor, loppisar och ett och annat knytkalas. För att inte ta för mycket tid från svinuppfödningen, som är gårdens huvudnäring, begränsar man säsongen från mitten av maj till mitten av augusti.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *